Новий аеропорт Флоренції буде виробляти своє вино: на його даху буде створено виноградник.

Численні виноградні плантації та виноробні в Італії – не диковина. Адже країна багата на виноробні регіони, які вважаються одними з кращих у світі. Але справжній виноградник на даху аеропорту – це новинка, яку досі навряд чи практикували деінде. І така новинка у найближчому майбутньому з’явиться в аеропорту Амеріго Веспуччі у Флоренції.

Вже у 2026 році американська дизайн-студія Rafael Vinoly Architects втілить у життя один із найкреативніших проєктів і розмістить виноградник площею 19 акрів на даху нового термінала аеропорту Амеріго Веспуччі. Такий зелений простір буде створено не лише для естетичних цілей. За 38 рядами виноградників, вирощених на даху термінала, доглядатимуть провідні виноградарі регіону. Вони також будуть збирати урожай, виготовляти вино та витримувати його на місці в спеціалізованих підвалах.

Такий проект не лише пожвавить екстер’єр та інтер’єр аеропорту, а й полегшить навігацію для місцевих мешканців та туристів. Так, під виноградниками у проекті нового термінала передбачено великий простір, який, за словами архітекторів, допоможе впорядкувати потоки пасажирів. Крім того, в планах розвернути на 90 градусів і подовжити існуючу злітно-посадкову смугу, що зробить її більш пристосованою для сучасних літаків. А сполучення з містом покращиться за допомогою нової системи легкорейкового транспорту. Перший етап проекту буде реалізовано вже у 2026 році, другий – у 2035 році.

У Rafael Vinoly Architects вважають, що цей унікальний проєкт створить більш екологічне бачення міських пам’яток. Архітектори підкреслили, що такий величезний зелений простір слугуватиме не лише новим орієнтиром для сталого майбутнього міста, але й символом традицій, історії та інноваційного духу.

Схожі записи: