Як обрати валізу для подорожей?

Комфорт у подорожі – важлива складова успішного відпочинку. Хороші попутники, відмінна погода та самопочуття, зручний одяг та підходяща сумка (валіза, рюкзак) для речей. Що ще потрібно?

Ті, хто подорожують постійно, вже, безсумнівно, обзавелися зручним переносним сховищем для своїх речей. А ось тим, хто подорожує нечасто або незадоволений своєю валізою (сумкою, рюкзаком), буде цікаво почитати цей допис.

Перше питання при виборі «тари для речей» зазвичай таке: «Що вибрати для поїздки – рюкзак, валізу чи дорожню сумку?».

Валіза зручна тим, що вона тримає форму. ЇЇ можна перевозити у багажному відділенні літака, а також у автомобілі, поїзді. У ній навряд чи щось із речей зімнеться чи зламається – міцні стінки валізи надійно захищають усе, що лежить усередині. Мінуси валізи – туди можуть поміститися не всі ваші речі (якщо їх дуже багато) і велику валізу не можна брати з собою як ручну поклажу. А якщо валіза без зовнішніх кишень, то щоб дістати потрібну річ, доведеться відкривати її всю.

Рюкзак вибирають в основному ті, хто віддає перевагу походам і пішим подорожам. У туристичних рюкзаках (на відміну від міських) є спеціальні пристосування для кріплення намету та каремату, безліч зовнішніх кишень, а також зручні лямки та застібки, за рахунок яких вага рюкзака майже не відчувається. Якщо ви найчастіше подорожуєте пішки та любите відпочивати у кемпінгах, то вам варто вибрати зручний туристичний рюкзак.

Дорожня сумка припаде до вподоби тим, кого не влаштовує форм-фактор валізи. У сумку можна покласти набагато більше речей за рахунок того, що її форма не така жорстка. Сумку можна запросто нести удвох – узявши її кожен за одну ручку. Зазвичай у дорожніх сумках є ще й ремінь через плече. Бувають дорожні сумки на коліщатках. Дорожня сумка зручна тим, що найпотрібніші речі можна розкласти по зовнішніх кишенях і потім не відкривати всю сумку, щоб їх дістати. За своєю місткістю сумки діляться на ті, які потрібно здавати в багаж (великі) і ті, які можна брати в літак як ручну поклажу (невеликі).

Які бувають валізи

Залежно від того, скільки речей ви візьмете із собою, вибирайте валізу середніх (до 80 літрів) або більших розмірів (близько 100 і більше літрів). Також бувають валізи для ручної поклажі (місткістю до 40 л).

При виборі валізи звертайте увагу, з якого матеріалу вона зроблена. Валізи бувають шкіряні, пластикові та тканинні.

Шкіряна валіза. Такі валізи були популярними серед туристів у минулому столітті. Зараз шкіряна валіза – це виключно статусна річ. Шкіряний портфель-валізу використовують для документів та аксесуарів, а ціни на такі валізи тримаються на позначці 15-20 тис. гривень.

Пластикова валіза. Такі валізи зазвичай комплектуються висувною ручкою та коліщатками та коштують від 2 тис. гривень. Особливість таких валіз у тому, що вони важчі за тканинні, менш міцні (можуть подряпатися або тріснути), не мають зовнішніх кишень, зате добре тримають форму.

Тканинна валіза. Такі валізи випускають із міцних водовідштовхувальних тканин – поліестру, нейлону. Тканинна валіза зазвичай має зовнішні кишені, вона досить міцна і також укомплектована висувною ручкою і коліщатками. Ціна на тканинні валізи середніх розмірів стартують від 1600 гривень, за велику валізу доведеться викласти від 2.5 тис. гривень.

При виборі валізи обов’язково дізнайтесь, який розмір і вага багажу можна провозити в літаку без зайвих доплат, а також заздалегідь складіть список речей, які плануєте взяти в дорогу.

Оптимальним вибором для мандрівника стане набір з дорожньої сумки, яку можна взяти як ручну поклажу, і місткої валізи, яку ви здаватимете в багаж.

Схожі записи: